22.06.2021 | Mari Korpela
Feminismi ajaa kaikkien tasa-arvoa

Luin tänään Ylen artikkelin naisten alushousujen käytön historiasta, jonka jälkeen ajauduin lukemaan lisää naisten housujenkäytön historiasta ja kaikista muista MULLISTAVISTA OIKEUKSISTA, joita me naiset ollaan saatu tässä lähihistorian aikana. Ylen artikkelissa selvisi, että naiset käyttivät hameita myös pakkasella ilman alushousuja, koska alushousut olivat ”lahkeellisten” yksinoikeus, ja nähtiin että naisten alushousujen käyttäminen liittyi seksuaalisuuteen ja oli siveettömien naisten juttu, eikä niitä siksi voitu sallia naisille.

Kuva: Sini Pirnes

Huutelua ja hameen alle kurkkimista

Olisi aivan mieletöntä, jos naiseuden historiasta ja naisen roolista oltaisiin puhuttu kovempaan sävyyn esimerkiksi koulussa, eikä vain neutraaliin sävyyn todettu, että ”naiset saivat äänioikeuden myöhemmin kuin miehet”. Jos puhuisimme vaikka siitä, että naisilla ei vieläkään ole oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen, mielipiteisiin tai itsensä ilmaisuun ilman vähättelyä, ja kertoisimme historian esimerkkien kautta mistä se juontaa juurensa. Että meillä ei ollut hitto vie alushousuja, vaikka alushousuttomuus aiheutti pakkasella verille hiertyneitä reisiä, epäpuhtauksia ja sairastelua. Sitten kun me saatiin alushousut, jouduttiin kohtaamaan huutelua ja hameen alle kurkkimista. Hetkinen, puhutaanko me edelleen 1800-1900-lukujen taitteesta? Terkkuja vaan sinne 1880- luvulle, vuonna 2021 tapahtuu ihan samaa tuolla Pataässän tiskillä.

Kuva: Sini Pirnes

Naisen rooli on ahdas ja vanhanaikainen

Mitä enemmän luen naiseuden historiasta, sitä enemmän tulee tunne että miksi mä oon mennyt tähänkin rooliin ihan kyselemättä. Me ollaan aika tehokkaasti omaksuttu se ajatus, että naisen kuuluu olla siveellinen, mielipiteetön, palvelualtis ja sievästi hymyilevä. Niin tehokkaasti, että ollaan samalla omaksuttu se yhteiskunnallinen naisviha, joka saa myös toiset naiset sheimaamaan ”siveettömästi” pukeutuvia, äänekkäitä tai seksuaalisuuttaan ilmentäviä naisia.

Mä oon aloittanut oman henkilökohtaisen muutoksen heti kun tajusin tämän epäkohdan. Eli aika myöhään. Mulla se ilmenee mielipiteideni sanomisina, oman tyylin ilmentämisenä, naiseuden tabujen rikkomisen niistä puhumalla (kuukautiset, seksuaalisuus, jne) ja tilanteisiin puuttumalla. Mä en naura enää sovinistivitseille, koska jokaisen vitsin kohdalla tajuan niiden vitsien ylläpitävän sitä todellisuutta, että mä oon jotain huonompaa, otettavissa, käskettävissä, omistettavissa. Puutun huuteluihin ja jokaiseen luvatta koskemiseen baaritiskillä. Alkuun koin olevani ilonpilaaja, koska syvälle minuun on istutettu ajatus siitä että miehiä pitää miellyttää ja ”pojat on poikia ja siksi mä vaan koskin kun oli niin hyvä perse ja harmi ku et oo sinkku”. Kun oon sitten ollut pilaamassa ihmisten iloa mun lääppimisestä, oon saanut sekä anteeksipyyntöjä että kiitoksia kun opetin uutta. Niinpä, uutta. Osalle se tieto on tullut aidosti uutena, koska samalla kun naiset opetetaan miellyttämään, miehet opetetaan kourimaan ja ottamaan luvatta. Yleistäen, mutta se on totuus.

Kuva: Sini Pirnes

Feminismi ajaa tasa-arvoa

Feminismi tuntuu olevan melkoinen kirosana, ja feministit nähdään kiukkuisena, miehiä vihaavana joukkona. Kiukkuisia ollaan kyllä – tilanteen pakosta – mutta alkuperäisen mies-nais-feminismin laajempi muoto intersektionaalinen feminismi ajaa kaikkien ihmisten tasa-arvoa, ottaen huomioon myös esimerkiksi etniset vähemmistöt, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, yhteskuntaluokkaan liittyvän eriarvoisuuden, vammaisuuden ja ihan kaikki ihmisiä eriarvoistavat seikat.

Tasa-arvon toteutuminen ei vie mitään keneltäkään pois, mutta jos se tuntuu siltä, kannattaa miettiä miksi feminismi provosoi itseä niin valtavasti. Omien etuoikeuksien miettiminen on todistetusti hankalaa jos sitä ei ole aikaisemmin tehnyt, mutta se on myös ainoa tie aitoon tasa-arvoajatteluun ja ihmisoikeuksien toteutumiseen.

♥ Mari

Mari Korpela

Olen kehotaiteilija, verkkokauppias, somevaikuttaja, kehorauhan puolestapuhuja ja nautiskelija. Lopetin häpeämisen ja suorittamisen, hyppäsin oravanpyörästä ja aloin rakentamaan uudenlaista, arvojeni mukaista elämää.

Seuraa somessa

Viimeisimmät kirjoitukset