27.09.2021 | Mari Korpela
Kaikki tunteet on sallittuja
Olen puhunut paljon kehorauhasta ja siitä, kuinka jokaisen tulisi saada ulkoisesti olla oma itsensä. Mitä enemmän ajattelen kehorauhaa, sitä enemmän huomaan että tähän yhtälöön kuuluu muutakin. Samalla kun ulkoiset muotit on ahtaat ja ihmisen ulkomuotoa sullotaan siihen hoikkaan, vammattomaan, sileäihoiseen, valkoiseen, symmetriseen muottiin, myös meidän tunteita sullotaan vähintäänkin yhtä ahtaaseen laatikkoon. On kirjoittamattomia sääntöjä siitä, kuka, milloin ja missä tilanteissa mitäkin tunnetta saa tuntea, eikä kaikki tunteet ole sallittuja.
Kuva: Noora Palonen

Tunteet tulee ja menee

Olisi mahtavaa, jos voitais normalisoida tunteet. Että tunteita tulee ja menee samalla tavalla kuin ajatuksia, ja se on ihan ok. Tunteitaan ei voi valita, eikä tunne välttämättä tarkoita mitään sen enempää. Olis mahtavaa, jos annettais tunteiden olla, ilman että jaettais ne hyviin ja pahoihin tai oikeisiin ja vääriin tunteisiin. Annettais tunteen tulla ja sitten mennä. Annettais vihan, surun, ilon, ihastumisen, rakastumisen, hämmästyksen, epätoivon, kaipauden ja pelon tulla, ja sitten ehkä mennä. Tunteet ei määrittele sua, eikä ne aina vaadi toimenpiteitä. Ne tulee ja menee.
Kuva: Noora Palonen

Kaikki tunteet on sallittuja

Ei vanhempi ole epäonnistunut tehtävässään, vaikkei tuntisi pohjatonta rakkautta ensiparkaisusta lähtien. Vanhempi voi tuntea turhautumista tai rajatonta raivoa lastaan kohtaan. Sosiaalinen tyyppi voi tuntea itsensä väkijoukossakin yksinäiseksi. Kympin oppilas voi tuntea pettymyksiä täydellisenkin suorituksen jälkeen. Jonkun puoliso voi ihastua johonkin toiseen. Ihminen voi tuntea alakuloa, surua ja haikeutta, vaikka ”kaikkihan on hyvin”. Tunteita tapahtuu. Ei mitään hätää.

Joskus tunteen takana on joku tarve, eli tunne voi antaa hyvää tietoa sulle itsestäsi. Ehkä raivostunut vanhempi tarviikin lepoa ja hoivaa, ei itsesyytöksiä vääränlaisista tunteista. Ei tunne voi olla väärä, se vain on.

Kuva: Noora Palonen

Kai maailmaan rakkautta mahtuu?

Ja ehkä ihmiset voi ihastua tai rakastua elämänsä aikana ihmisiin ilman että täytyy karata jokaisen ihastuksen kanssa alttarille? Eikö omia ja toisten ihastumisen ja rakastumisen tunteita voi ottaa vastaan hyväksyen ja iloiten, riippumatta siitä onko suhteessa vai ei? Kai maailmaan rakkautta mahtuu?
Ei ole olemassa vääränlaisia tunteita. Antaa tunteen tulla ja sitten mennä.
♥ MARI

Mari Korpela

Olen kehotaiteilija, verkkokauppias, somevaikuttaja, kehorauhan puolestapuhuja ja nautiskelija. Lopetin häpeämisen ja suorittamisen, hyppäsin oravanpyörästä ja aloin rakentamaan uudenlaista, arvojeni mukaista elämää.

Seuraa somessa

Viimeisimmät kirjoitukset